De onderglazuur transfersheets (underglaze transfersheets) zijn er in allerlei verschillende patronen en kleuren.
Van bloempatroon tot flamingo je kunt helemaal losgaan!

Maar wat moet je er nu mee doen en op welke temperatuur kun je deze sheets stoken?

We zetten het even voor je op een rijtje

De sheets zijn te stoken vanaf 100o graden tot minimaal 1250 graden (De fabrikanten zeggen zelfs hoger, maar dit hebben we zelf nog niet uitgetest..).
Je kunt de sheets op leerhard en biscuit gebakken werk zetten.

Zelf geven we de voorkeur aan leerhard, omdat de klei dan nog iets wat vochtig is en het patroon makkelijker en sneller loskomt van het rijstpapier waar het op zit.
Maar op biscuit gebakken werken kan het zeker ook! Wij maken dan ons biscuit iets wat vochtig met een spons, waardoor het snel en makkelijk overgezet kan worden.

Je kunt voordat je de sheet aanbrengt ook eerst een glazuur of onderglazuur aanbrengen op je werk. Als je lagen droog zijn kun je de sheet er overheen zetten.

Als de sheet droog is kun je er direct met een kwastglazuur overheen. Je hoeft dus niet tussendoor te stoken. Je kunt hiervoor vb de amaco celadon lijn gebruiken als je op steengoed temperatuur werkt. Deze zijn nog doorschijnend en geven ook een kleur aan je werk. Werk je op aardewerk zijn de Teacher Palette light aan te raden. Ook die hebben een kleur en zijn nog transparant.

Wil je enkel transparant over je sheet heenzetten kan dit natuurlijk ook. Je kunt hier vb. de HF-009, HF-010 of SW-001 of SW-004 gebruiken. Dit zijn transparante kwastglazuren voor steengoed temperatuur (va. 1200 graden). Wil je op aardewerk temperatuur stoken (1000-1060 graden)  zijn de S-2101 of de LG-10 zeer geschikt.

Voordat je het patroon overzet op je werk kun je het beste de sheet op maat knippen.

Eenmaal geknipt, zet je de sheet tegen je werk en dep je met een vochtige spons de sheet tegen je werk aan. Zorg dat je overal goed druk hebt gegeven.

Je kunt de sheet er nu vanaf trekken. Is de sheet te droog om hem eraf te trekken, maar hem dan nog een beetje vochtig met de spons voordat je hem eraf haalt.

We hebben hiervan ook paar demonstratiefilmpjes gemaakt om het proces wat beter in kaart te brengen:

Bij deze instructievideo is er gewerkt op leerhard werk met daarop een velvet onderglazuur. Nadat de onderglazuur droog was is de transfersheet aangebracht

Bij deze instructievideo is gewerkt op een biscuit gebakken schaal:

 

Nieuwsgierig naar ons assortiment onderglazuur transfersheets? Kijk dan hier