Klei en Glazuur Match

Niet alle glazuren passen goed op alle kleisoorten (en ook niet alle kleisoorten passen goed bij alle glazuren), dus het is altijd een goed idee om een glazuur te testen op de klei die u gebruikt om te verzekeren dat ze compatibel zijn.
Elke klei en elk glazuur heeft zijn eigen uitzettings- (en krimp) snelheid, en als ze te verschillend zijn kunnen er problemen ontstaan. Bij ongeveer 537 graden Celsius stolt het glazuur en ondergaan de klei en het glazuur naast elkaar samentrekkingen.

Het meest voorkomende pasvorm-probleem is craquelé, veroorzaakt doordat het glazuur meer krimpt dan het kleilichaam bij afkoeling. Dit betekent dat het glazuur over de klei wordt gespannen, wat resulteert in een crazing of craquelépatroon. Hoewel er enig bewijs is dat crazed glazuur kan resulteren in een zwakkere afgewerkte pot, is de belangrijkste zorg esthetisch, en veel mensen accepteren dit gewoon en voor decoratief werk is dit absoluut geen probleem.

Dit zie je bijvoorbeeld veel bij de Jungle Gems en Crystallites van mayco in combinatie met een steengoed klei. Deze glazuren zijn ontwikkeld voor aardewerk temperatuur en hebben een andere krimp dan de steengoedklei die veel gebruikt wordt. Het is dan ook aan te raden, voor aardewerk glazuren aardewerk klei te gebruiken om een betere “match” te hebben.
Daarnaast hebben ze “stukjes” in het glazuur zitten om uit te smelten tot mooie effecten. Dit geeft veel verschil in dikte in de glazuurlaag wat ook kan resulteren in craquelle. Dit is ook een van de redenen waarom mayco aangeeft dat deze glazuren niet geschikt zijn voor gebruiksgoed, maar voor decoratief werk erg geschikt is.

Veel meer zorg is het tegenovergestelde probleem van “shivering”. In dit geval krimpt het glazuur minder bij afkoeling dan het kleilichaam, waardoor het glazuur onder druk komt te staan en wordt het glazuur een “te kleine jas”voor je werk. Enige compressie kan een goede zaak zijn, wat resulteert in een sterkere pot, maar te veel kan ervoor zorgen dat het glazuur van de pot afschilfert. In extreme gevallen kan deze toestand ervoor zorgen dat de pot zelfs breekt (verbrijzeling). Het is belangrijk om te beseffen dat dit misschien pas dagen of zelfs weken na het werk uit de oven komt.

Een goed voorbeeld van shivering is de MBG026 Gun Metal Green getest op de S&G 254. Dit is geen goede match! Tijdens het afkoelen van de glazuurstook springt het glazuur er gewoon af! Dit resulteert in stukjes glazuur die op je ovenplaat ligt, gelukkig gebeurt dit tijdens het laatste stukje afkoelen en kun je de schilfers gewoon van je ovenplaat halen.

Het kan ook gebeuren dat het lijkt of het een goede match is maar pas nadat het werk uit de oven is gekomen shivers. Dit resulteert in stukjes die alsnog van je werk afspringen.
De vaas hieronder is hier een goed voorbeeld van, op het randje is het glazuur er na een paar dagen pas vanaf gesprongen.

 

De meeste Coyote-glazuren hebben een vrij gemiddelde uitzettingsgraad en passen bij de meeste gemiddelde kleisoorten, maar de Archie lijn heeft een grotere kans  op ” shiveren” als ze gebruikt worden op een kleilichaam met een hoge expansie, dus zorg ervoor dat deze glazuren passen bij de klei die u gebruikt.

Het is verstandig hier eerst een testplaatje van te maken met de kleisoort die je gebruikt om zeker te weten dat het een goede match is!