Er zijn verschillende manieren om structuur in je klei te maken. Ik gebruik hiervoor vaak een gereedschap. Zowel Mudtools als Xiemtools hebben hiervoor een leuk gereedschap ontwikkeld.

 

Dragtool van Mudtools

Dit gereedschap heeft 2 snijvlakken. Hiermee kun je in grootte van structuur variëren. Het heeft een goede grip waarmee je makkelijk kunt gutsen.
Ik heb wel gemerkt als je klei te droog wordt kost het wat meer moeite en heb je dan een heel groot werk kost het teveel kracht. Dus zorg dat je werk niet te droog is geworden. Als het bijna leerhard is werkt het het fijnst, de dragtool glijdt dan door de klei!

 

 

 

 

 

 

 

Na langdurig gebruik kan de dragtool bot worden. Hier heeft Mudtools iets op gevonden, ze verkopen ook losse “boortjes” waarmee je je tool weer zelf scherp kan slijpen!  De dragtool is verkrijgbaar bij keramiekenglazuur.nl.

 

 

 

 

 

 

Fluting Tool van Xiem

Deze set bestaat uit een handvat met 3 bladen (S,M en L). Hiermee kun je verschillende diktes uitgutsen.
Van rechte lijnen tot hele patronen. De bladen zijn er door het schroefsysteem goed vast in te zetten.
Ook deze tool ligt lekker in de hand. Het leuke is hiervan dat er 3 maten zijn.

Deze bladen zijn niet te slijpen aangezien het dunner materiaal is en het echt afslijt. Hier heeft xiem wel over nagedacht want de snijbladen zijn ook los verkrijgbaar, dus eenmaal de set kun je deze daarna makkelijk los bijbestellen.

Set is verkrijgbaar in de webshop zowel de complete set als de losse bladen.

 

Wat heeft nu mijn persoonlijke voorkeur? Ja dat is een goede vraag. Ik heb al een hele tijd met de dragtool gewerkt en deze ligt echt fijn in de hand. De Fluting tool is nog vrij nieuw. Daar heb ik nog veel minder mee gewerkt. Maar ik moet zeggen wat ik ermee gedaan heb ging ook wel erg goed. Ik denk dat het echt persoonlijk is wat je fijner vindt. Beide gereedschappen zijn van goede kwaliteit!

Hier een van mijn resultaten. Gemaakt met rode klei en geglazuurd met een combinatie van de artist choice en opalescent van Amaco.