Afgelopen dinsdag heb ik het personeel van Centrum Nalatenschappen een workshop pottenbakken gevolgd.

Na de warming up, de bolletjes klei kneden, zijn we achter de draaischijven gaan zitten. Uiteraard heb ik eerst een demonstratie gegeven hoe je van een bolletje tot een schaaltje komt.  Daarna zijn we met zijn allen stap voor stap tot een potje gekomen.

Het centreren van de klei blijft toch altijd het moeilijkste van het pottenbakken, logisch want het is een gevoel wat je moet gaan krijgen door het vaker te doen. Natuurlijk mag iedereen eerst zelf los op hun bolletje klei, maar ik help de eerste ronde altijd even om die klei te centreren. Van daaruit gaan we dan verder.

Nadat iedereen een pot heeft gedraaid, heeft iedereen er nog een gedraaid.
Van al dat harde werken krijg je toch wel dorst en honger, dus tijd voor pauze! Koffie/thee met iets lekkers.

Na de pauze hebben we alle potjes nog voorzien van een kleurtje. Iedereen heeft 2 kleuren mogen kiezen en die al draaiend op de potjes gezet.De dag na de workshop haal ik altijd alle potjes van de plankjes en zet ze te drogen. Als de onderkanten van de potjes iets aan gedroogd zijn kan ik de potjes “afdraaien”.  Dat wil zeggen dat ik de onderkant van de potjes zo goed mogelijk glad maak en ze voorzie van naam en de datum.  Als de potten dan nog iets drogen zijn zet ik er transparant glazuur overheen en daarna worden ze in de ovenruimte gezet.
Hier kunnen ze door en door drogen.

Helemaal droog en een oven vol kunnen ze gestookt worden op 1220 graden. Dit is een steengoed temperatuur, dat wil zeggen dat de scherf van de potten helemaal dicht is gesinterd. Er kan dan geen vocht meer intrekken en de scherf is steviger dan aardewerk (Dit wordt op 1000-1040 gestookt).

Na afloop kreeg ik nog dit mailtje

Hee Agnes,

Wat leuk dat je de foto’s meteen op de mail hebt gezet. Leuk om er nu nog even van na te kunnen genieten.
We vonden het allemaal erg leuk en ook dat jij het heel goed deed.
Nog even geduld van onze kant voor we de echte eindresultaten gaan zien. Succes met het afbakken ervan en ik hoop dat er niks ontploft!

Hoe leuk is dat!! Daar doe je het toch allemaal voor 🙂 🙂 :-).

We moeten dus nog even wachten op de eindresultaten….wordt vervolgd.