Hier een kort instructiefilmpje van Amaco met een aantal glazuurtips.

Nog even de tips op een rij:

1. Maak je werk stofvrij met een vochtige spons. Let op maak deze niet te nat, anders heeft je werk zich al volgezogen met water en trekt de glazuur er minder goed in.

2. Gebruik een kwast met natuurlijke haren vb. een waaierkwast of mopkwast. Door de natuurlijke haren neemt de kwast veel glazuur op waardoor je mooie glazuurstreken kunt maken. Welke kwast voor jou geschikt, dat is heel persoonlijk. Amaco geeft aan dat de waaierkwast fijn is voor Celadon kleuren en minder voor de PC’s, maar persoonlijk vind ik deze ook prima glazuren voor de Potters Choice glazuren. Wij gebruiken zelf de waaier- en mopkwast van mayco veel en de glazuurkwasten van xiemtools. Deze hebben ook allemaal natuurlijke haren.

3. Zorg ervoor dat je glazuur goed gemengd is. Schud de pot goed voordat je hem opent, meng het glazuur vervolgens goed door met een vork of stok. Let op doe dit niet met je goede kwast!

4. Het glazuur aanbrengen. Dek je voet/ onderkant van je werk af met vb wax, tape of een rubbere elastiek. Hiermee voorkom je dat er glazuur opkomt en hoef je na afloop dit niet meer van je werk af te poetsen!
Zorg voor gelijkmatige lagen. Voor een egaal dekkende laag is het belangrijk om voldoende lagen aan te brengen, als uitgangspunt worden 3 lagen gebruikt. Breng je de lagen dun aan, breng er dan 4 op om het gewenste resultaat te krijgen.

5. Noteer goed wat je op je werk gezet hebt, maak er eventueel een foto van zodat je nog terug kan zien wat je gedaan hebt.

Veel glazuurplezier!